Onlangs voegde de politie de 100.000ste bewakingscamera toe aan haar systeem ‘Camera in Beeld’. Op Walcheren zijn er reeds 225 camera’s geregistreerd. In ‘Camera in Beeld’ wordt geregistreerd welke bewakingscamera’s in gebruik zijn en welk beeld deze camera’s opleveren. Dankzij dit systeem kan de politie sneller handelen na een misdrijf. Zo werkt de politie samen met camera-eigenaren aan meer veiligheid. 

Download hier de factsheet “Camera in Beeld”

download hier de flyer ” Camera in Beeld”

Camerabeelden spelen een belangrijke rol bij het oplossen van misdrijven. Ze mogen pas opgevraagd worden na toestemming van de officier van justitie. Vervolgens kan snel gehandeld worden. Dit komt de veiligheid in Nederland ten goede. Camerabezitters kunnen hun camera’s voor dit systeem zelf aanmelden. Dit kan via www.politie.nl/cib.

Enorme tijdswinst

Met ‘Camera in Beeld’ kan de politie niet live meekijken met de beelden. In het systeem staat alleen wat de locatie is van de camera, hoe de eigenaar bereikbaar is, hoe lang de beelden bewaard worden en welk deel van de openbare weg in beeld is. Dit levert de recherche enorme tijdswinst op. Dit camerasysteem draagt bij aan een effectievere en snellere opsporing van daders.

Successen

Er zijn al diverse voorbeelden te geven van het succes van ‘Camera in Beeld’. Zo ook op Walcheren. Op 22 februari jl. werd een oudere vrouw slachtoffer van een diefstal. Uit haar scootmobiel was haar tas gestolen. Een zeer alerte burger ging achter de daders aan en kreeg het voor elkaar om de tas te bemachtigen. Helaas ontkwamen op dat moment de daders. Mede door het veiligstellen van camerabeelden heeft de politie de daders in beeld gekregen. Een voorbeeld waarbij ‘Camera in Beeld’ de politie hielp een misdrijf op te lossen, is de zware mishandeling gepleegd vorige zomer in Zoutelande. Hierbij werd een bejaarde man omver geduwd waarbij hij zwaar gewond raakte. Dankzij getuigenoproepen stelden ondernemers camerabeelden aan de politie ter beschikking. In totaal heeft het acht dagen geduurd voordat de politie de verdachten kon aanhouden. Met ‘Camera in Beeld’ is het mogelijk om dergelijke misdrijven sneller op te lossen.

Uw beveiligingscamera’s aanmelden

Wilt u meehelpen aan het veilig maken van uw buurt? Help dan de politie met criminelen opsporen. Hebt u zelf een beveiligingscamera aan uw woning of bedrijfspand? Meld deze aan via www.politie.nl/cib. Ook kunt u contact opnemen via uw wijkagent of camera-in-beeld.zeeland@politie.nl.