REGISTER SOCIALE HYGIËNE

//REGISTER SOCIALE HYGIËNE

REGISTER SOCIALE HYGIËNE

Check of je staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne!

Op dit moment kan zich de situatie voordoen dat je wel op een Drank- en Horecawetvergunning staat, maar niet staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne. Je hebt tot 1 mei 2018 om deze registratie aan te vragen. Daarna loop je de kans dat je jouw vergunning niet kunt verlengen of, een nieuwe vergunning niet kunt aanvragen . In dat geval  moet je examen Sociale Hygiëne doen.

Boven alles geldt: als je in het Register Sociale Hygiëne staat, verandert er voor jou helemaal niets. Eenmaal bijgeschreven dan blijft dat altijd het geval.

Wat is er aan de hand?
Sinds 1995 staat in de Drank en Horecawet dat leidinggevenden moeten beschikken over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne. Een Verklaring Sociale Hygiëne (vanaf 2016 Diploma Sociale Hygiëne) is daarvoor altijd voldoende geweest en nu nog steeds.
Tot voor kort waren ook bepaalde (vak)diploma’s die ondernemers, leidinggevenden of medewerkers kregen via mbo of hoge hotelschool voldoende. In het verleden werden daarom leidinggevenden door gemeenten op de Drank- en Horecavergunning bijgeschreven op basis van bijvoorbeeld hun Middelbare of Hoge Hotelschooldiploma. Echter is de waardering van die (vak)diploma’s veranderd.

Aangepaste eisen. Overgangsregeling tot 1 mei 2018

In 2015 zijn de eisen die worden gesteld aan de bewijsstukken van kennis Sociale Hygiëne door de staatssecretaris van VWS aangescherpt. Dit  betekent kort gezegd dat (vak)diploma’s die vroeger voldoende waren nu niet meer automatisch als voldoende bewijs van kennis van Sociale Hygiëne gelden.

De Landelijke Examencommissie van SVH heeft een overgangsregeling ingesteld. Tot 1 mei 2018 kun je op basis van jouw (vak)diploma alsnog het Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en je laten bijschrijven in het Register Sociale Hygiëne. Daarna vervalt deze mogelijkheid.

Gemeenten zijn geïnformeerd
Alle gemeenten hebben een brief gekregen over de meeste recente regelgeving met betrekking tot het Register Sociale Hygiëne. Na 1 mei 2018 zullen gemeenten dus ook strenger gaan kijken naar de registratie van de leidinggevenden in het register: zonder Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygiëne geen bijschrijving op de Drank- en Horecavergunning.

Wat moet je doen?
Check of je in het Register Sociale Hygiëne staat. Als je in het Register staat, hoef je niets te doen. Staat iemand niet in het Register, ga dan na welke situatie van toepassing is. Beschik je wel over een (vak)diploma? Controleer dan of deze recht geeft op een inschrijving in het register. Als dit het geval is, dan kun je via de website van SVH het SVH Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en alsnog de inschrijving in het Register regelen. De kosten hiervan zijn 58 euro inclusief 21% btw.

Dus, waar kun je controleren of je juist staat ingeschreven?
Op de website van het SVH kun je het Register Sociale Hygiëne raadplegen.

Hoe weet je of jouw (vak)diploma recht geeft op het SVH Diploma Sociale Hygiëne?
Op de website van het SVH vind je een lijst met diploma’s. Heb je zo’n diploma, dan kun je tot 1 mei 2018 dus alsnog inschrijving in het Register krijgen.

Je hebt wel de Verklaring Sociale Hygiëne, maar staat niet in het Register. Wat kun je doen?
Je kunt contact opnemen met SVH via 088 050 15 00 of mailen naar lec@svh.nl.

By |2017-11-07T18:55:19+00:00september 26th, 2017|Geen categorie|

About the Author: